Ako nájsť svoj vlastný štýl bývania ?

25.augusta 2017

Najskôr veľa hľadajte, premýšľajte a zvažujte. Na začatie konania máte vždy dosť času. Radšej sa poučte z chýb iných ako svojich vlastných. Bude to oveľa lacnejšie. Keď budete venovať hľadaniu a skúmaniu dostatok času a energie, máte veľkú šancu objaviť to pravé pre vás.

Keď budete mať pocit, že ste už našli svoju vlastnú predstavu, pomenujte ju a porozumejte jej. Nie je hanbou všetko škrtnúť a začať odznova. Zvažujte tiež vaše súčasné aj budúce finančné možnosti, aby ste pri realizácii neostali visieť na pol ceste.

Prvým krokom na vašej ceste hľadania je nájsť sebe blízku dizajnovú inšpiráciu a získať reálnejšiu predstavu o tom, ako chcete, aby váš domov vyzeral a ako sa v ňom chcete cítiť. Inšpirácia môže prísť odkiaľkoľvek. Spomeňte si na dovolenku, ktorú ste si užili vo vašom obľúbenom hoteli. Pozrite sa do priestoru, ktorý vidíte okolo seba - obchody, reštaurácie, domovy svojich priateľov s ich rodinami, a prečo nie aj domy alebo byty, ktoré vidíte v televízii, to všetko vás môže inšpirovať. Veľmi užitočným zdrojom inšpirácií a nápadov, kde môžete nájsť úžasné návrhy interiérov z celého sveta, je svet internetu. Existujú stovky blogov a online dizajnových zdrojov, ktoré vám ponúknu nespočetné množstvo inšpirácií a podnetov. Hľadať môžete v časopisoch, novinách či knihách, ktoré sú po okraj naplnené nádherným obrázkami a ktoré vám pomôžu predstaviť si, ako môže váš budúci životný priestor vyzerať.

Inšpirácie, ktoré vás oslovia, si poznamenajte a ohodnoťte vlastnou známkou od 1 do 10. Máte dobrú šancu, že napokon sa vyberiete tou správnou cestou.

Chybou pri hľadaní vášho štýlu bývania by bolo nechať sa ovplyvňovať veľkým počtom ľudí, lebo to s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k nežiadúcemu, ba až konfliktnému mixu štýlov a vo finále vyfabrikujete prostredie, v ktorom sa budete cítiť chaoticky, nepohodlne a nespokojne ...

Keď budete mať pocit, že už ste sa stotožnili so štýlom vášho budúceho bývania, to je prvý a základný bod, od ktorého začína zábava. Pretože si ešte budete musieť odpovedať na veľa ďalších otázok, napr.: Ako chcete, aby ste sa cíti v jednotlivých miestnostiach ? Čo chcete, aby sa o vás hovorilo, keď vás navštívia známi či neznámi?

Po preosiatí množstva nápadov a inšpirácií pristúpte k zúženiu počtu variant a identifikujte kľúčové body týkajúce sa vášho štýlu bývania. Tie budú potom slúžiť ako hlavné zásady pri navrhovaní vášho interiéru.

Ide o odpovede napríklad aj na takéto otázky:

  • Uprednostňujem pohodlný byt, luxusnú vilu, vidiecky dom ?
  • Priťahuje ma jednoduchý, pohodlný štýl ?
  • Mám rád dokonalosť v každom detaile ?
  • Mám radšej históriu a umelecké diela alebo nový digitálny svet ?
  • Mám rád časté zmeny alebo uprednostňujem stabilitu ?
  • Aké tvary a farby ma upokojujú a aké ma povzbudzujú ?
  • Uprednostňujem jednoduchosť, eleganciu či extravaganciu ?
  • Mám radšej dramatické situácie alebo rozprávkové happyendy ?

Ak ste si už našli a stotožnili sa s predstavou štýlu svojho bývania a zistíte, že nemáte finančné možnosti na naplnenie svojho sna o miliónovej rezidencii, uverte, že si môžete vytvoriť svoj vlastný pocit luxusu a pohodlia aj na oveľa menšom priestore.

A pamätajte, že váš štýl nemá byť kópiou štýlu niekoho iného. Tak ako ste jedinečný vy, mal by byť jedinečný aj váš štýl. A vždy premýšľajte o tom, akým smerom sa chcete v živote ďalej uberať a ako budete svoj štýl ďalej rozvíjať a zdokonaľovať.

Vaša cesta k spokojnosti a rovnováhe začína aj končí iba u vás.

Spálňa Le Fleurs - kompozícia 3