Aký veľký jedálenský stôl potrebujete?

27.septembra 2017

Odpoveď je aj nie je jednoduchá. Existujú ergonomické pravidlá, podľa ktorých sa môžete ľahko zorientovať o veľkosti stola podľa počtu osôb, koľko zaň chcete usadiť. Musíte však vziať do úvahy aj priestor v jedálni, ktorý máte k dispozícií a šírku stoličiek.

Obdĺžnikové jedálenské stoly - rozmey a rozmiestnenie stoličiekOválne jedálenské stoly - rozmey a rozmiestnenie stoličiek
Okrúhle jedálenské stoly - rozmey a rozmiestnenie stoličiekŠtvorcové jedálenské stoly - rozmey a rozmiestnenie stoličiek

Stoly s pevnými rozmermi a rozkladacie

Jedálenské stoly bývajú jednak s pevným rozmerom stolovej dosky a jednak rozkladacie. Prídavné dosky na predĺženie stola sú najčastejšie široké 40 alebo 50 cm. V zásade je potom možné ku stolu doložiť navyše 2 stoličky. Viac stoličiek môžete doložiť prípade, ak stolových dosiek je v príslušenstve stola viac.

Zvoliť si radšej stôl nerozkladací s väčšou základnou doskou, alebo stôl s predĺženiami ?

Z hľadiska stability sú kvalitné stoly konštruované a dimenzované tak, aby stabilita stolovej dosky bola dostatočne zabezpečená aj v prípade rozkladacích verzií. Určite je však vždy principiálne pevnejší stôl s doskou pevných rozmerov a rozkladací v základnom (nerozloženom) stave.

JEDÁLENSKÝ STÔL ARD3168 zloženýJEDÁLENSKÝ STÔL ARD3168 rozložený