Ceny rôznych povrchových úprav dreva sa líšia

30.augusta 2017

Kvalitná vonkajšia, odborne povedané povrchová úprava, je pri výrobe exkluzívneho nábytku rovnako dôležitá, ako drevo, z ktorého sa nábytok vyrába. A to nielen preto, že povrchová úprava zlepšuje mechanické vlastnosti a životnosť vyrobeného nábytku, ale tiež mu dodáva krásu a dizajnový výraz, takpovediac dušu.

Prečo sú ceny rôznych povrchových úprav nábytku rozdielne ?

Je to v princípe z dvoch dôvodov:

  • vstupných cien materiálov na povrchové úpravy (farby, laky, zlaté či strieborné plátky a pod. )
  • a technologickej náročnosri výroby.

Pre zaujímavosť, na najhodnotnejšie povrchové úpravy dreva je potrebné vykonať až 15 technologických operácií, väčšinu z nich ručne.

A preto tvarovo identický výrobok sa pri rôznej povrchovej úprave dreva môže vo výslednej cene líšiť aj o 30%, ba i viac.

Všeobecne možno povedať, že z hľadiska výslednej ceny výrobku sú lacnejšie prírodné odtiene povrchových úprav, ako sú odtiene orecha, či čerešne.

Svetlý orechAntická čerešňaOrech štandard

Spomedzi nich má výsadné postavenie tzv. úprava Noce Bassano alebo Noce Bassano battuto. Zámerne sme uviedli originálne talianske označenie, pretože táto úprava bola vyvinutá a zdokonalená práve talianskymi nábytkárskymi majstrami. Voľný preklad by mohol znieť - úprava vlašského orecha resp. úprava starého vlašského orecha. Bassanová úprava dreva je, jednoducho povedané, celkom iný level. Je určená najmä pre milovníkov histórie, umenia a nábytku s krásnou, jemnou kresbou dreva.

Noce bassanoNoce bassano batuto

Na cenovom rebríčku sú potom vyššie už len farebné patinované kompozície a úpravy so zlatými a striebornými plátkami.

Strieborné plátkyZlaté plátkyBéžováPistáciovozelená s orgovánovouRužová s antickou bielouČervená